Psoriasis – hvad gør jeg!?

Psoriasis – Hudsygdommen over dem alle

Eksempel på psoriasis
Her er et eksempel på psoriasis i albueområdet.

Denne hudsygdom rammer rigtig mange danskere, faktisk er det en af de mest almindelige hudsygdomme vi har her i Danmark. Det er dog ikke ensbetydende med, at den ikke er alvorlig. Den opstår typisk hos mennesker i 10 – 30 års alderen, men det betyder ikke at andre ikke kan blive ramt. Der findes mange forskellige former af hudsygdommen, og der er mange forskellige sværhedsgrader. Nogen kan være så heldige, at de slet ikke er klar over at de har det. Det kan være en lille plet på albuen, men det kan også være psoriasis, som dækker hele kroppen. Heldigvis er mange kun ramt i en mild grad.

Psoriasis hvad er det helt præcist?

Det er en arvelig kronisk hudsygdom, som ofte blusser op i perioder og derefter dæmper sig igen. Området med psoriasis er typisk meget rød og dækket er noget, som ligner skæl. Hudområderne der ofte rammes er albuer, knæ og hårbunden. I nogle tilfælde medfører sygdommen også en form for gigt kaldet psoriasisgigt.
Du kan læse flere detaljer her på Netdoktor.dk/psoreasis

Hvordan er det at leve med?

Det er rigtig godt spørgsmål, og derfor har vi spurgt Simon fra København, som blev ramt af psoriasis som teenager.

Vi spurgte: “Hvordan påvirker din hudsygdom dig i hverdagen?” Han svarede: Den påvirker mig utroligt meget og faktisk også mere end jeg burde give den lov til. Landet ligger sådan, at vi i dagens Danmark er meget fikseret på vores udseende og hvordan andre opfatter os. Når det er tilfældet, ja så er det ikke nemt at have psoriasis i dele af sit hoved og hovedbund. Jeg tænker hele tiden over det når jeg kigger mig i spejlet og det er rent faktisk ganske udmattende at døje med hver eneste dag.
“Har du ikke fået hjælp af din læge?” Jeg har været ved læger og hudlæger utallige gange. Men de kan kun udskriver cremer og salver, som fyldt med kemikalier, der skader mere end de gavner. Der findes desværre ikke noget vidunder middel, som fjerner det hele på en gang. Jeg har bare lært og leve med det, selvom det til tider kan være hårdt.

Som Simon siger her i interviewet, så påvirker det ham altså hver evig eneste dag. Men desværre er det også bare en sygdom, som du ikke kan fjerne helt, men kun dæmpe.

Hvad kan du gøre?

Dyrk motion imod psoriasis
Regelmæssig motion og en sund livsstil gavner alt! også psoriasis.

Der er mange ting du kan gøre, for at dulme dine psoriasisudbrud. Det første er selvfølgelig at tage kontakt til en læge eller hudlæger og få konstateret, at du rent faktisk har psoriasis og ikke bare et udslæt. Lad hver med at bruge hormonforstyrrende hver eneste dag resten af dit liv, det skader mere end det gavne.
Det første du kan gøre er at kigge lidt på dig selv og din livsstil. Spiser du junkfood mange gange i løbet af ugen? Drikker du dagligt cola, eller andre sukkerholdige ting? Start med at leve lidt sundere, hvilket både hjælper dit psoriasis, men også dit mental og fysiske helbred.
Når du nu er begyndt og spise bedre og har droppet de usunde vaner, kan du begynde og se på behandlinger og naturlig produkter, som kan hjælpe dig i din kamp. Der findes specielt en behandling, som har vist sig at hjælpe mange. Saltvand. Du har måske hørt om patienter, som er blevet mirakuløst kurerret ved at bade i det døde hav. I følge studier har det vist sig at det høje salt niveau i vandet har en gavnlig effekt. Derfor har man lavet et behandlingssted på Læsø, hvor man kan bade i store bassiner, fyldt med koncentreret saltvand. Samtidig lægger de også fokus på, at deres patienter har et afstressende ophold. Stress er i mange tilfælde grunden til psoriasis udbrud. Du kan også købe deres saltvand, som du kan smøre på dine ramte hudområder. Det svier, men hjælper.Her kan du læse mere  Læsø og deres behandlingscenter

Rigtig mange har også dæmpet deres psoriasis med lysbehandling. Man udsættes for ultraviolette stråler, som har vist sig at virke rigtig godt til at dæmpe sygdommen. Det foregår stort set, som at være i solarium og det tager kun et par minutter 1-3 gange i ugen. Der er desværre de samme ulemper ved disse behandlinger, som ved solarie. Lysbehandling kan give Solskoldning og øget risiko for hudkræft. Lysbehandling bruges typisk på patienter, med moderat og svær psoriasis.

Kilde: http://hovedbunden.dk/psoriasis/

5.00