Hvad kan man gøre hvis hovedbunden klør?

Det er et spørgsmål, som bliver svære og svære at svare på, da der hele tiden kommer nye og bedre produkter mod kløe, skæl og andre problemer i hårbunden. Det er dog ikke umuligt at svare på, da der er nogle shampooer og hårkure, som i flere årtier har været på markedet. Det er disse veldokumenterede labels, som er værd at kigge nærmere på.

Men er der ikke flere muligheder, end blot at skifte shampoo? Svaret er jo, der er rigeligt med alternativer, som både er billigere og i mange tilfælde sundere for din kløende hovedbund. Der ville være rart, hvis der var et enkelt svar på hvordan man slap af med sin kløen i hårbunden, men sådan fungerer det altså bare ikke. Vi er allesammen meget forskellige, hvilket også betyder at det er forskelligt for person til person, hvad der skal til for at få en sund balance i hovedbunden.

argan olie
Argan olie kan afhjælpe kløe.

Når det så er sagt, så er den bedste metode at afprøve de forskellige muligheder man har, og holde sig til det som virker. Start eventuelt med at afprøve nogle anbefalede shampooer mod kløe, det er det bedste sted at starter. Alene det at skifte sin hårpleje produkter kan afhjælpe meget af den irritation, som man har i hårbunden. Det kan være ens nuværende shampoo, hårvoks, conditioner eller lignende indeholder nogle ting som man ikke kan tåle.

Det er ikke altid nok bare at tænke over hvad man skal bruge eller gøre for at afhjælpe den kløende hovedbund. man skal også huske at spørge sig selv: Hvad er skyldes kløen? Det er også et svært spørgsmål at svare på. Det kan fx skyldes dårlig kost, stress eller usunde hårkure og shampooer, som tidligere nævnt. Her kan det være en god ide at starte med at søge råd og vejledning hos din læge eller en hudlæge. Måske kan din lokale frisør endda hjælpe, da de om nogen ved noget om håret og hårbunden.

Der findes en helt masse personlige blogs på internettet, med personer som deler deres personlige erfaringer med eksempelvis irriteret hovedbund. De kan være en smule svære at finde, men der er snakke om noget utrolig interessant læsestof. Det er nemmere at relatere til en personlig fortælling, end alverdens skønhedssider, som ofte skriver for at promovere et produkt eller brand.
Derfor har vi spurgt Tobias, som længe døjede med en kløende eksem i hårbunden, om hvilke shampooer og behandlinger han har brugt.

Hvornår startede dine hårbundsproblemer?

Det startede da jeg var omkring 20 år gammel, og det kom ret pludseligt.

Hvorfor tror du at du udviklede en usund scalp?

Jeg er faktisk ret sikker på, at det skyldes en udskiftning af shampoo. Jeg var lige flyttet hjemmefra og skulle nu selv til at købe shampoo. I alt min tid som hjemmeboende havde jeg været vant til at bruge en shampoo for Neutral, som er fri for parfume og alle de andre usunde ting.
Men nu skulle jeg jo selv til at betale, og valgte derfor den billigste shampoo, som jeg kunne finde i Kvickly. Det skulle jeg aldrig have gjort, da jeg efter få hårvask allerede kunne konstatere at noget var helt galt.

Det var simpelthen en dårlig shampoo, som startede irritationen. Forsvandt det da du skiftede tilbage til Neutral?

Man skulle tro at det ville forsvinde ligeså hurtig som det kom, ved at skifte tilbage, men det var desværre ikke tilfældet. Det var som om at den forbandede shampoo havde startet noget, som ikke var til at rette op på.
Flere måneder efter jeg var skiftet tilbage til en sundere shampoo, havde jeg stået en eksem lignende tilstand i hårbunden. Jeg var efterhånden ved at være rimelig bekymret, og søgte derfor hjælp hos min læge, som henviste mig til en hudlæge.

Her 3 år efter, er du så helt kløfri? Og hvad gjorde du for at blive det?

Ja, i skrivende stund er jeg helt fri for kløe i hovedbunden, og det er fantastisk. Det var faktisk hverken min egen læge eller en hudlæge, som kom med en løsning. Jeg fandt selv en løsning, som virkede overraskende godt.
Jeg prøvede alverdens alternative behandling med eddiker og kosttilskud, som hverken gjorde det bedre eller værre. Tilsidst gik jeg i gang med at afprøve forskellige skæl- og kløeshampooer. Det tog en måneds tid før jeg tilfældigvis fandt et produkt, som kunne genskabe den naturlig balance i min hårbund. Mirakelproduktet var Argan-olie, som efterhånden er blevet en ret kendt hårkur. Nu anbefaler jeg altid Argan-olie til andre, som har de samme udfordringer som jeg har haft.

Det var Tobias historie fra start til slut, og den endte lykkeligt. Det er ingen garanti for at arganolie hjælper hos alle mennesker, men det er godt sted at starte. Forhåbentlig skal du ikke døje med ubehag ligeså længe som Tobias. Hos www.matas.dk, kan man finde et godt og billigt udvalg af forskellige olier og shampooer, som er værd at prøve på egen krop.

Vi håber at indlægget kunne inspirere og give en smule håb til dig, som føler at kampen mod en usund hårbund er håbløs.